I Jornada Dades Obertes a Catalunya

A continuació us presentem la síntesi de la I Jornada Dades Obertes de Catalunya, que va tenir lloc el passat 9 de novembre a la sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Amb l’assistència de més de 300 persones.

Podeu veure el vídeo amb entrevistes al grup Catalunya Dades que hem elaborat amb motiu de la Jornada, la notícia que va fer-ne TV3 i els vídeos de les diferents ponències de l’acte. També podeu fer un cop d’ull a les fotografies de l’acte.

Va obrir la jornada Jesús Martínez, cap de Nous Programes Formatius i Projectes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. A continuació, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va presentar la Jornada i va comentar que l’obertura de dades ha de produir nous models de negoci i que és una de les estratègies del Govern 2020.

Així mateix, va esmentar que s’ha impulsat la xarxa Catalunya Dades perquè la ciutadania percebi el potencial que comporta l’obertura de dades públiques, per donar a conèixer en què consisteix i les aplicacions que se’n poden derivar. També va avançar que es durà a terme un curs virtual sobre dades obertes.

Jordi Graells, responsable de Continguts i Innovació del Departament de la Presidència (DGACD) va explicar que a la Jornada es parlaria del moment actual a Catalunya sobre dades obertes. I va insistir que cal obrir les dades perquè millori el coneixement de la ciutadania sobre l’acció de Govern, perquè la ciutadania les usi i perquè les administracions siguin interoperables.

El volum de negoci estimat al voltant de les dades obertes a l’Estat és d’uns 500 milions d’euros i ocupa uns 4.000 treballadors.

Estem parlant de tot tipus de dades: salut, jurídiques, terminològiques, econòmiques, licitacions públiques, georeferenciació, meteorològiques… Les més usades per sectors són les de negoci i econòmiques. El model freemium, de subscripció en línia, és el model que més èxit té. Altres models de negoci són el procés d’obertura general del coneixement i el retorn que comporta.

Hi ha un marc legislatiu favorable. A més, properament es promulgarà una nova directiva europea. Al nostre país hi ha tradició de reutilització i moltes administracions estan obrint dades: Generalitat i ajuntaments diversos. Per això es va constituir aquesta organització en xarxa Catalunya Dades.

A continuació es va desenvolupar una taula rodona i dues sessions on representants dels diferents sectors que componen la xarxa Catalunya Dades van debatre amb el públic qüestions relacionades amb l’obertura de dades i la reutilització de la informació. Del ric debat en destaquem els punts següents:

– Vivim en la societat de les dades. Estem envoltats de dades que produeixen riquesa perquè les podem processar en temps real. Crear aplicacions i serveis a partir de les dades obertes no és gens fàcil. Falten per obrir les dades dinàmiques. Les que tenen una variabilitat alta.

– Ara hi ha diversos portals de dades obertes però tothom les obre en diferents formats. Cal legislar unes condicions d’ús per a tota la Unió Europea. Fa falta divulgar més què són les dades. Aquest és un dels motius de la jornada.

– La informació pública que es pot donar ha de ser de qualitat, contrastada i homogènia. L’estandardització és clau.

– Encara no hi ha un element harmonitzador perquè convergeixi la informació de totes les entitats i organitzacions. Tant el món públic com el món privat han de col·laborar. Els ajuntaments poden oferir dades molt rellevants a partir dels serveis que ofereixen.

– Empreses que transformen empreses i persones a través de les dades.

– La digitalització de la informació ha estat molt important perquè modifica la manera com ens comuniquem i en conseqüència afecta tots els sectors i disciplines, revoluciona el concepte de mercat i democràcia.

– Tot allò pagat amb diners públics hauria de romandre en l’àmbit públic.

– Risc de tenir moltes dades que no serveixin; d’allò important en tenim poques dades o que no estan actualitzades. Nivell de segregació de les dades.

– La comunitat potser hauria de dir quines són les dades rellevants perquè les administracions obrin les dades que necessita la societat. És una qüestió política també.

– Oferir les dades té costos per a les administracions. Cal valorar-los. L’ús de les dades queda centrat en els usuaris experts en tractament de dades. Cal divulgar més i fer més pedagogia.

– Algunes administracions ja posen una clàusula d’obertura de dades en els contractes públics.

– L’open data i el linked data són cosa de tothom. Hi ha molta feina a fer que ens hem de repartir Administració, ciutadans i empreses. La col·laboració ajudaria a minimitzar costos.

– Hi ha moltes eines i es fa difícil triar perquè no hi ha massa experiències d’èxit.

– L’impacte que tindran les dades obertes en els propers 6 o 8 anys serà superior al que ha representat la web a les nostres vides.

– Tot el que ve ara són dades i nosaltres hi podem aportar el coneixement intel·ligent.

– L’obertura de dades no s’aprèn llegint, s’ha de practicar.

Van participar a la taula rodona:

Isaac Aparicio, Ajuntament de Barcelona
Francesc Abad, Secretaria d’Universitats i Recerca
Àlex Hinojo, Amical Viquipèdia
Mònica Garriga, Media 140
Josep M. Castellano, Evaluatel

Moderada per Marc Garriga, desideDatum Data Company, Xarxa d’Innovació Pública

Van participar a la sessió 1:

Miquel Torregrosa, responsable tècnic de Govern Obert de la Generalitat
Xavier Barnet, director de Sistemes de la Informació de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.
Dante Anton, Servei de Tecnologia de l’Ajuntament de Terrassa

Conduïda per Albert Domingo, Universitat Pompeu Fabra

Van participar a la sessió 2:

Julià Minguillón, Universitat Oberta de Catalunya
Daniel Julià, Pimpampum
Albert Fisas, Open Street Map, La Palma de Cervelló

Conduïda per Josep Jordana, Pirene Lab

El nombrós públic que va assistir a aquesta Jornada va fer palès l’interès que desperten les dades obertes. El missatge final del grup és que aprendrem de tots i volem que ens ajudeu a fer el canvi cultural a les administracions. Cal canviar el xip de les persones i de les administracions.

Un pensament sobre “I Jornada Dades Obertes a Catalunya

  1. Retroenllaç: Una introducció al món de les dades obertes | Tardor de la Innovació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s